miercuri, 10 aprilie 2013

Bunicul secundelor

Pleoapele i se deschisera brusc, asemenenea unui somnambul care se trezeste noaptea, ca la o pocnitura de degete si incepe sa umble fara noima. Respiratia i se oprise pret de cateva tiuituri de bufnita, indeajuns ca sa poata auzi…auzea parca mai bine atunci cand isi oprea respiratia. Astfel, cu ochii tinta si cu respiratia taiata reusi sa auda ticaitul fiecarui ceas din incapere. Le stia pe toate, pe de rost, iar fiecare dintre ele purta un nume. Erau acolo batrani ale caror arcuri erau ruginite de vreme, femei in varsta cu ochelarii putin crapati chiar langa rama, femei in floarea varstei ce purtau picturi manuale, barbati ferchezuiti purtand lantisoare aurite si copii cu ticaitul strident, plesnind de fericire si de sanatate. Printre toate aceste ceasuri-suflete existau acolo, parca puse de Dumnezeu de cand facuse lumea, ceasuri pe care nimeni nu mai venise sa le ia acasa, monumente de rabdare si de trecere a timpului.
El, ceasornicarul acesta micut, cu aer de bunic din povestile cu aer de munte si nepoate cu nume de ciocolata, putin garbovit de vremea petrecuta in aplecarea peste ceasurile-suflete, le cunostea povestea fiecaruia dintre ele si le stia sufletele asa cum il cunostea pe al lui.
Bunicul ceasurilor-suflete stia cum sa le adoarma seara de seara, cantandu-le romanta cu care isi cucerise iubirea vietii cu ani in urma. Si absolut de fiecare data, ceasurile-suflete isi dadeau limbile peste cap, cascand din toate incheieturile, sfarsind prin a atipi pret de cateva secunde. Iar el, doctorul de ceasuri si de suflete, seara de seara, miscandu-se agil printre toate sufletele adormite, le mangaia de fiecare in parte, cu dragoste, astfel incat absolut fiecare ceas ramanea pret de cateva secunde fara sa mai bata. Aceasta era multumirea bunicului ceasornicar…aceasta era menirea pentru care el mai era inca in viata…in fiecare noapte, in timp ce toti muritorii dormeau, el reusea sa opreasca timpul in loc, pret de cateva secunde, atat cat romanta fredonata de el adormea cerasurile-suflete.
P.S. Particip la acest concurs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu