miercuri, 15 mai 2013

Profesoara de briose

A fost o data ca niciodata, intr-un vest de tara, o fata cu par aramiu de toamna si suflet de primavara. Si pentru ca acasta fata avea un talent neobisnuit in ale bucatariei, bunatatea sufletului ei a indemnat-o sa le invete si pe alte fete, din alte colturi de tara, tot cu suflet de primavara, sa gateasca.
A stat si s-a gandit si a masurat de trei ori pana a taia si a hotarat ca, pentru inceput, fetele sa invete a face briose. Dar va ganditi ca asta era de ajuns? Nicidecum! Pentru ca la marinimia sufletului ei, fata cu suflet de primavara a hotarat sa le impartaseasca invatacelelor si retele pas cu pas ale acestor gogoloaie mici si pufoase umplute divers si ornate dupa pofta inimii. Si pentru ca briosele nu erau de ajuns, fata noastra a decis ca, pe langa briose, sa impartaseasca cu celelalte fete si secretele mestesugului fauririi cupcake-urilor si ale muffins-urilor. Da, stiu, suna a limba straina, dar trebuiau sa poarte si ele o denumire, nu? :) Si pentru ca asta nu este totul, fata din poveste a hotarat ca cea mai destoinica ucenica va primi in dar o tava in care isi va putea plamadi pe viitor gogoloaie mici si pufoase.
Toate acestea au fost cladite cu slove la un concurs organizat aici Prepara briose si castiga o tava pentru ele  la care ucenica din mine a dorit sa intre.
Ei da, dar treaba cea grea abia acum vine. In primul rand pentru ca trebuie sa alegi din multitudinea de retete pe care pe care vrei s-o prepari iar, in al doilea rand, pentru ca chiar trebuia sa treci la treaba.
Tinand seama de faptul ca inclin balanta spre bunataturile sarate in defavoarea celor dulci, am gasit de cuviinta ca maslinele si cascavalul imi vor ostoi pofta de ceva bun si sarat, cu toate ca la momentul respetiv eram in a treia zi a unei diete.
Prin urmare, am ales sa prepar Briose cu masline.
Asadar, m-am inarmat cu igredientele de baza:

- 100 g masline negre,
- 200 ml ulei de masline,
- 250 ml iaurt,
- 500 g faina,
- 3 oua,
- 50 g cascaval,
- 1 plic praf de copt,
- sare, piper alb
si la ceas de seara, am purces pe drumul necunoscut al fauririi brioselor cu masline. Cine-si imagineaza ca am pus la intamplare ingredintele pe masa, se inseala! Ouale erau din cele mai bune, autentice de tara, iaurtul ales cu grija si dramaluit cu masura speciala, uleiul de masline dintre cele mai bune, faina cantarita cu grija fara nicio abatere in plus sau in minus, cascavalul din cel mai falos, iar maslinele...dintre cele mai negre si mai gustoase.


Intr-un caston am pus cele trei oua si mi-am concentrat toata energia asupra lor, amestecandu-le energic, cu sufletul la gura, asteptand ca volumul acestora sa se dubleze. Dupa ce am trecut de acest pas,  am adaugat uleiul, iaurtul, cascavalul dat pe razatoarea mica, sarea si piperul alb. La capitolul sare am avut ceva de discutat cu printul din dotare care sustinea sus si tare ca o lingura de sare la 500 g faina este mult. Castigatoarea am fost insa eu, pentru ca daca fata cu suflet de primavara scrisese ca asa trebuie, apoi insemna ca lucrurile stateau chiar in felul acesta.
Am trecut apoi la adaugarea fainii si a prafului de copt, cernute cu grija pe o hartie alba pe care am format o movila ninsa.
Abia la final a venit randul maslinelor pe care le-am adaugat in aluatul ce le astepta si grijuliu. Am amestecat cu lingura toata aceasta adunare de lume buna si mi-am privit opera pe jumatate terminata.


Hm! Acum e acum! Ori vor iesi niste pietroaie, ori ma voi uimi pe mine insami.
Am luat asadar tava de briose a mamei, pe care cu greu am capatat-o (nu din cauza ca mama ar ezita sa-mi imprumute tava de briose, pentru mama mi-ar da chiar si viata ei, ci pentru ca trebuia sa ajung la ea), acesta fiind si motivul intarzierii mele la inscrierea in concurs si am trecut la asezarea aluatului in gaoace, presarand pe deasupra cateva feliute de masline pe care le pastrasem cu inteligenta la inceput :), dar doar pentru ca fata din poveste nu uitase sa spuna si asta.


Am asezat tava de briose cu aluatul puhab in ea, in cuptorul incalzit in prealabil, unde le-am tinut 40 de minute, cu o bataie de 2-3 minute in plus, pentru ca mie-mi plac bunatatile crocante si se pare ca al meu cuptor nu prididise sa termine de colorat briosele.
Nu va imaginati ca in tot timpul asta am avut astampar! Periodic, am spionat tava cu briose, prin aprinderea beculetului din cuptor. Lucrurile pareau a merge pe fagasul cel bun, asa ca sufletul incepuse sa-mi vina la loc.
In cele din urma, la ceasul la care oamenii normali dorm iar nebunii fac briose (asta nu face parte din poveste :) briosele mele au iesit din cuptor generoase, pufoase, rumene, cu machiajul perfect, numai bune de mers la o gala festiva.


Am impartit o briosa cu printul din dotare, apoi am mers la culcare, unul dintre noi cu sufletul cat o mie de inimi, celalalt cu ochii cat cepele si inca necrezand ca pot exista si minuni.
Astazi am facut o derogare de la dieta si am servit o briosa alaturi de un pahar cu iaurt, iar jumatatea mea, alaturi de o cafea (poza cu cafeaua se pare ca nu vrea sa se infatiseze).


Prin urmare, datorita entuziasmului tau in bucatarie, a prieteniaeie cu care imparti cu noi secretele retetelor si in marinimia unui suflet pe care in ziua de astazi rar il mai intalnesti, te declar, fata cu parul de toamna si suflet de primavara: PROFESOARA DE BRIOSE. Acum si pentru totdeauna, astazi mai mult decat ieri si maine mai mult decat azi!
Si pentru ca toate povestile cu fete frumoase se termina frumos si poarta un nume, trebuie sa inchei si eu in acest ton si mai spun doar atat: Liana Toma, te iubesc!


7 comentarii:

  1. Doamne, Claudia draga, cand te citesc, mereu ma atingi in miezul inimii si sufletului meu si lacrimi o iau de-a valma pe obrajii imbujorati...nu stiu cum reusesti mereu acest lucru...te felicit din inima pentru briose, ti-au iesit minunate! Ma bucur ca printul tau a fost fericit si incantat! Mi-a crescut si mie inima, surioara mea! :* Inca o data bravo si felicitari <3

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo, Clotilde. Arata minunat briosele tale. Eu fac briose cu morcovi si banane. Ies o minunatie. Mananca fetele si sotul. Se bat pe ele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga mea Liana, uite ca de data aceasta am fugit eu dupa servetele.
    Si stii tu de ce! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daneza, ma bucur ca ti-au placut briosele mele, dar si mai mult ma bucur ca fetele tale apreciaza bunatatile facute in casa. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu esti doar o buna bucatareasa dar ai si talent in a povesti foarte frumos . Nu te-ai gandit sa scrii o carte ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Monica, multumesc din suflet pentru aprecieri!
    Mi-au mai spus cateva persoane sa ma gandesc serios la treaba cu scrisul, insa n-am luat in serios aceasta chestiune.
    Recunosc insa faptul ca aprecierile pe care le primesc, chiar si sporadic, ma umplu de emotie si ma fac, de fiecare data, sa-mi promit in gand ca voi duce la capat o astfel de idee.
    Cel mai important este sa existe oameni cu suflet, pe care sa-i iubesc si care sa ma inspire.

    RăspundețiȘtergere